Nieuws

Videoverslag lezing Cat Hobbs, We Own It

Privatisation fails! Activiste Cat Hobbs kwam op het symposium We Own It in Vooruit uitleggen waarom. Hierbij een videoverslag.

Lees meer
16 mei - Manifestatie voor goede pensioenen

Onze pensioenen zijn geen loterij. Stop de kortzichtige besparingen en werk aan een waardig pensioen voor iedereen! Het geld is er, dit gaat om een politieke keuze. Deze regering kunnen we klein krijgen voor ze de verkiezingen ingaat. Wat mogelijk is in andere Europese lidstaten, zoals Oostenrijk, kan bij ons ook. Daar hebben ze wél een degelijk pensioen, efficiënt én betaalbaar. In Polen slaagde het sociale verzet er intussen zelfs in een neoliberaal beleid ongedaan te maken en o.a. de pensioenleeftijd terug te draaien van 67 naar 65. De betoging (in gemeenschappelijk vakbondsfront samen met burgerbeweging Hart Boven Hard) start om 11u aan het Brusselse Noordstation en loopt naar het Zuidstation.

Lees meer
Solidariteitsmotie - vrijlating Mounir Tahri en Jiyed Cheikhe

Ook ACOD cultuur eist de vrijlating van de vakbondsmilitant Mounir Tahri en de kunstenaar Jiyed Cheikhe. Zij worden sinds de inval in vzw Globe Aroma (9 februari 2018) vastgehouden in het gesloten centrum 127 bis. De belangen van alle werknemers, met of zonder papieren, zijn ook de onze!

Lees meer
Interview Andrew Cumbers, auteur Reclaiming Public Ownership

"Als politiek econoom Andrew Cumbers spreekt, wordt er aan de andere kant van het Kanaal geluisterd. Zijn pleidooi voor de democratisering van de economie door onder andere privatiseringen terug te draaien, wordt gretig opgepikt door Labour-leider Jeremy Corbyn. Nu de rest van Europees links nog overtuigen."

Lees meer
Interview Cat Hobbs, initiatiefneemster campagneplatform We Own It, UK

We hebben in ons land nog de luxe van een sterke publieke dienstverlening. Maar de neoliberale pletwals aangedreven door het EU beleid rolt ondertussen onverstoorbaar verder doorheen Europa. Hierbij een verhaal uit de UK, over de miserie van de privatisering en hoe burgers er werknemers ervoor strijden om ze terug in publieke handen te krijgen.

Lees meer
Interview Satoko Kishimoto, long English version

"Remunicipalisation is a vital element of an all-encompassing transition towards a low-carbon economy measuring up to the standards of social justice."

Lees meer
We Own It! Het belang van publiek bezit

Mainstream media hebben het gemist, maar het terugwinnen van onze publieke eigendom gaat wereldwijd. Dat is hoopvol en verdient onze bijzondere aandacht. Daarom halen ACOD Cultuur en Vooruit op 26 april o.a. Andrew Cumbers en Cat Hobbs naar Gent, die recent nog de Britse socialist Jeremy Corbyn adviseerden. Interesse in een studiedag over de toekomst van onze publieke dienstverlening en hoe we die samen kunnen beheren én bezitten? Welkom.

Lees meer
Geef kunstenaars een echt loon

Dat kunstenaars buitenbeentjes zijn, is stereotiepe beeldvorming die tegen hen wordt gebruikt als het op verloning aankomt. De kunstwereld is hip, trendy en ‘anders’, klinkt het. De gangbare regels zouden bijgevolg onaangepast zijn, rigide, de vrijheid verhinderen. Nochtans komt de vernieuwing tegenwoordig van die werkgevers die kunstenaars gewoon in dienst nemen als werknemer. Zoals Monty in Antwerpen.

Lees meer
We Own it! Interview met Satoko Kishimoto

“Sta mij toe van een fundamenteel punt te maken. De waarden van de publieke sector draaien rond universaliteit en betaalbaarheid. Universaliteit betekent dat de dienstverlening toegankelijk moet zijn voor alle inwoners van een stad of land. Private dienstverleners zijn vooral geïnteresseerd in de gebieden waar ze het meeste winst kunnen maken." Satoko Kishimoto komt spreken op het symposium We Own It! in Vooruit op 26 april.

Lees meer
VOGELVRIJ. Getuigenis van muzikant John Snauwaert

ACOD Cultuur publiceerde in het magazine Tribune een stand van zaken over het politieke getouwtrek omtrent het kunstenaarsstatuut, getiteld: ‘De jacht is begonnen. De kunstenaar is vogelvrij verklaard’. Muzikant John Snauwaert herkent dat gevoel als artiest opgejaagd te worden en schreef deze lezersbrief.

Lees meer
<<<   123456...9   >>>